Karadeniz’in ilk ‘sumak’ bahçeleri Samsun’da kurulacak

Sürdürülebilir kalkınma için tarım ve hayvancılık sektörlerine önem veren Samsun Büyükşehir Belediyesi, proje üretmeye devam ediyor.

Karadeniz’in ilk ‘sumak’ bahçeleri Samsun’da kurulacak
Yazar: TarımTR Haber Merkezi
Yayınlama: 16 Kasım 2022 - 16:51
Güncelleme: 09 Ocak 2026 - 15:45

Sürdürülebilir kalkınmaiçin tarım ve hayvancılık sektörlerine önem veren Samsun Büyükşehir Belediyesi,proje üretmeye devam ediyor. Çiftçilerle işleyici firmalar arasındakoordinasyon sağlayarak, yetiştirilen ürünlerin kalitesinin ve miktarınınartırılmasıyla ihracatı geliştirmeye çalışan tarımsal hizmetler dairesibaşkanlığı, çok sayıda proje yürütüyor. Bunlardan birisi de tıbbi ve aromatikbitki yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması projesi.

Doğadan toplanarak deri,boya, tıp, ilaç vegıdaendüstrisinde yaygın olarakkullanılan sumak bitkisi yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı hedefleyenSamsunBüyükşehirBelediyesi, Karadeniz Bölgesi’nin ilk kapama sumak bahçelerini kuruyor.

Sürdürülebilir kalkınmaiçin tarım ve hayvancılık sektörlerine önem veren Samsun Büyükşehir Belediyesi,proje üretmeyedevamediyor. Çiftçilerle işleyicifirmalararasındakoordinasyon sağlayarak,yetiştirilen ürünlerin kalitesinin ve miktarının artırılmasıyla ihracatıgeliştirmeye çalışan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, çok sayıda projeyürütüyor. Bunlardan birisi de Tıbbi ve Aromatik Bitki YetiştiriciliğininYaygınlaştırılması Projesi. 14 kapama bahçesi kurulacak.

Tıbbi ve aromatikbitkilerden sumağın katma değeri yüksek olması sebebiyle Tarımsal HizmetlerDairesi Başkanlığı, bitkinin üretimine büyük önem veriyor. 19 Mayıs ilçesi BağEvi’nde düzenlenen törendeTarımsal Hizmetler DairesiBaşkanlığı, Alaçam, Kavak ve 19 Mayısilçelerinden gelen toplam 14 üreticiye 5 bin adet sumak fidanı dağıttı.Fidanları toprakla buluşturacak üreticiler, toplam 40 dekaralandakuracakları14 kapama bahçesinde sumak yetiştirecek. 8 aromatik bitki fidanı da dağıtılacak.

Samsun BüyükşehirBelediyesi ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın(DOKAP) finanse ettiği projeyle aromatik bitki çeşitlerinden sumakyetiştiriciliğini yaygınlaştıracak daire başkanlığı, daha önce doğadantedarikedilenbitkinin düzenli olarak yetiştirilmesiiçin 116 bin TL harcayacak. Bunun yanı sıra il genelinde adaçayı, nane, kekik,ekinezya, kuşburnu, karayemiş, salep ve göl soğanı fidesi ve tohumları dadağıtacak. Bölgenin ilk bahçeleri olacak.

19 Mayıs ilçesi BağEvi’nde düzenlenen sumak fidanı dağıtım törenine katılan Samsun BüyükşehirBelediyesi Tarımsal Hizmetler DairesiBaşkanıDr.Ali Korkmaz, projenin kentin tarım sektörüneönemlikatkılaryapacağını belirtti. Büyükşehir Belediye BaşkanıMustafaDemir’inçizdiği vizyon doğrultusunda üreticilerin her zaman yanında olmaya devamedeceklerinin altını çizen Korkmaz, “Dünyada 20 bin civarında tıbbi ve aromatikbitki türü bulunuyor. Bunun 2 bini ise yaygın olarak yetiştirilerek ticaretiyapılıyor. Ülkemiz florasında yaklaşık 10 bin bitki türünden 3 bin 500’üendemiktir. Sektörlerde kullanılan 347 tıbbi ve aromatik bitkiler, genellikledoğadan tedarik ediliyor. Şehrimizde doğadan en fazla defne bitkisi toplanıyor.Yıllık 25 ton da taze salep yumrusu ticareti yapılıyor. Bu proje ile bölgemizdeilk defa kapama bahçeleri kurularak, yerel çeşitlerin korunması sağlanacak.Sumak yetiştirecek çiftçilerimizi tebrik ediyor, kolaylıklar diliyorum” diyekonuştu. Sektör için büyük önem taşıyor

Kumaş ile derilerin sarırenge boyanmasında ve ilaç sektöründe kullanılan odundışıormanürünlerinden sumak üretimini çok önemsediklerinin altını çizen Daire BaşkanıAli Korkmaz, “Sakız ağacıgiller familyasının bir cinsiolansumağın150 türü bulunuyor. Bu türlerden ülkemizde sadece derici sumağı ve boyacısumağı yetiştiriliyor. Deri, boya, tıp, ilaç ve gıda endüstrisinde yaygınkullanım alanına sahip sumağın, şehrimizde yetiştirilmesi büyük önem taşıyor.Son yıllara kadar politik ve ekonomik sebeplerle üretimi azalan sumağa talepher geçen yıl artıyor. Ekonomik, sosyal ve kolektif kültürel faydalarının yanısıra türün öncelikle şehrimizin ovalarında üretimi artırılmalıdır. Bu amaçlabüyükşehir belediyesi olarak, üreticilerimize tohum ve fidan dağıtıyoruz”ifadelerini kullandı.

İş BAnkası Traktör Kredisi

0 Yorum