Kuraklığa dayanıklı kestane alternatif oldu, geliriyle yüz güldürüyor
Mersin’in yüksek kesimlerinde kuraklığa dayanıklı gelir getirici ürün olarak yetiştirilmeye başlanan Akdeniz kestanesinin üretiminin yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı.
Mersin’in yüksekkesimlerinde kuraklığa dayanıklı gelir getirici ürün olarak yetiştirilmeyebaşlanan Akdeniz kestanesinin üretiminin yaygınlaştırılması için çalışmabaşlatıldı. Bu yıl kilosu 80 liraya kadar alıcı bulan ve yoğun talep gördüğübelirtilen kestaneleri yetiştiren üreticilere verim ve kalitenin daha daarttırılmasına yönelik teknik destek de sağlanacak.
Küreseliklim değişikliği son yıllarda tarımda kuraklığa dayanıklı alternatif ürünleriöne çıkarıyor. Üreticiler az yağış alan bölgelerde suya daha az ihtiyaç duyan,kuraklığa dayanıklı ve daha iyi gelir sağlayacak ürünlere yöneliyor. Akdeniz’inyüksek kesimlerinde Toros Dağları’nın eteklerinde yıllar önce bu amaçlayetiştirilmeye başlanan Akdeniz kestanesinin üretiminin yaygınlaştırılması vegeliştirilmesi amacıyla tarım ve orman müdürlüğü ekiplerince çalışma başlatıldı.
İlçeye bağlı yayla köylerinden Sarıkaya’da 2013yılında kurulan örnek Akdeniz kestanesi bahçesinde incelemelerde bulunulurken,üretimin yaygınlaştırılması, daha fazla ekonomik gelir sağlaması amacıylaüreticilere artık teknik destek de verilecek.
Yapılançalışmayla ilgili bilgi veren Erdemli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız,kestanenin üretim alanlarını arttırarak hem ekonomiye katkı sağlamak, hem deüreticilerin gelirine destek olmayı amaçladıklarını söyledi.
Yıldız, "Kestane çok fazla suyu sevmiyor,rutubetli ortamı sevmiyor. O yüzden bizim yayla bölgelerimizde bin rakım üzerive rutubetin az olduğu bölgelerde, 3 yaşına kadar sulama istiyor ama 3 yaşındansonra su da istemiyor. Malum dünyada küresel bir iklim değişikliği var ve suçok önemli. Bu bölgede sulama imkanımız kısıtlı olduğu için yaylalarımızdakestanenin üretim alanlarını arttırarak hem ekonomiye katkı sağlamak, hem deüreticilerimizin gelirine bir destek olmak amacıyla kestanenin sahaçalışmalarına yardımcı olup projeler yaparak üretim alanlarınıngenişletilmesini istiyoruz" dedi.
2013 yılında atıl arazisine kestane bahçesikuran üretici Nihat Teke de, kestanenin oldukça masrafsız bir ürün olduğunadikkat çekerek, "İçindeki otları biçiyoruz, budamasını yapıyoruz. Başkahiçbir masrafı yok, sezonda da fiyatı 70 ila 80 lira arasında. Bu yılda çokşükür" diye konuştu.







0 Yorum