Tarım ve Orman Bakanlığınca bazı enzimlerin yem amaçlı üretimine izin verildi

Tarım ve Orman Bakanlığınca, başvuru üzerine bazı enzim ve inaktive edilmiş mikrobiyal biyokütlenin yem amaçlı kullanılmak üzere üretilmesine onay verildi

Tarım ve Orman Bakanlığınca bazı enzimlerin yem amaçlı üretimine izin verildi
Yazar: TarımTR Editör Ekibi
Yayınlama: 13 Ekim 2022 - 12:47

Tarım ve OrmanBakanlığınca, başvuru üzerine bazı enzim ve inaktive edilmiş mikrobiyalbiyokütlenin yem amaçlı kullanılmak üzere üretilmesine onay verildi. Konuyailişkin biyogüvenlik kararlarıResmi Gazete'deyayımlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Livzym BiyoteknolojiAraştırma Geliştirme Sanayi ve Ticaret AŞ'nin başvurularıyla, modernbiyoteknolojik yöntemlerle enzim üretim kapasitesi geliştirilmiş Aspergillusoryzae LIVZ-106 kullanılarak endüstriyel Lipaz/Triasilgliserol Lipaz (EC3.1.1.3) ve Aspergillus oryzae LIVZ-107 kullanılarak endüstriyel glikoz oksidaz(EC 1.1.3.4) 3) enzimlerinin belirlenen hususlara uyulması şartıyla üretiminekarar verdi.

Şirketin, yem güvenilirliği açısından risk teşkiletmeyen, Endo-1,4-beta-glukanaz (E.C. 3.2.1.4) ve modern biyoteknolojikyöntemlerle güçlendirilmiş Aspergillus oryzae kullanılarak üretilenEndo-1,4-beta-ksilanaz (EC 3.2.1.8) içeren karışımın yem amaçlı üretimine onayverildi.

Biowaste Technologies Araştırma Geliştirme Gıda Sanayive Ticaret AŞ'nin başvurusuyla da yem güvenilirliği açısından risk teşkiletmeyen, modern biyoteknolojik yöntemlerle güçlendirilmiş ve inaktif halegetirilmiş Aspergillus oryzae kullanılarak inaktive edilmiş mikrobiyalbiyokütlenin yem amaçlı kullanılmak üzere üretimi uygun bulundu.Kararla, bu ürünlere ilişkin "ayırt edici kimlik, geçerlilik süresi,kullanım amacı, risk yönetimi ve piyasa denetimi için gerekli veriler, izleme,belgeleme ve etiketleme koşulları, ambalajlama, taşıma, muhafaza ve nakilkuralları, işleme, atık, artık arıtım ve imha koşulları, güvenlik ve acil durumtedbirleri, yıllık raporlamanın nasıl yapılacağı" başlıklarındakihususlara uyulması zorunlu kılındı.

Öte yandan, Beyaz Et Sanayicileri ve DamızlıkçılarıBirliği Derneği İktisadi İşletmesinin böceklere dayanaklılığı sağlayan genleriihtiva eden genetiği değiştirilmiş MON89034xmon88017 mısır çeşidi veürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılması amacıyla yaptığı başvurununonaylanmasına ilişkin kararın onayı, başvuru sahibinin talebi nedeniyle iptaledildi.

Birliğin Coloeptera takımı böceklere karşıdayanıklılık sağlayan pmi genini ihtiva eden genetiği değiştirilmiş 5307 mısırçeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılması amacıyla yaptığı başvuruüzerine Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyo-Ekonomik DeğerlendirmeKomitesi tarafından hazırlanan raporları değerlendiren Bakanlık, söz konusuürünün hayvan yemlerinde kullanılmasına, belirtilen hususlara uyulması şartıylakarar verdi.

İş BAnkası Traktör Kredisi

0 Yorum