Adana’da 1.800 dekar alanda renkli pamuk üretildi
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bossa Tekstil A.Ş. işbirliği ile ekilen renkli pamukların hasadı gerçekleştirildi.
Adana İlTarımveOrman Müdürlüğü ve Bossa Tekstil A.Ş. işbirliği ile ekilen renkli pamuklarınhasadı gerçekleştirildi. Sarıçam İlçesi Baklalı Mahallesi’nde düzenlenen hasatetkinliğine Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, Adana milletvekilleri AbdullahDoğru ve Tamer Dağlı, İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr.Başak Egesel, İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Bossayöneticileri, oda ve borsa başkanları ile üreticiler katıldı.
Etkinlikte konuşan İlMüdürü Muhammet Ali Tekin, renkli pamuğun ekiminin yaygınlaştırılması projesiniTarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle daha ileriye götürmek istediklerinisöyledi. Türkiye’de yaklaşık 4.5 milyon dekar alanda pamuk üretildiğinibelirten Tekin, “Bu alanda ilimiz olarak yüzde 5’lik orana sahibiz. Pamuk üretimiyıllara göre değişmekle birlikte pamuğun ekilişinde en önemli kriter fiyatkonusu. Geçen yıl 200 bin dekar civarında üretim varken bu yıl bu yıl 320 bindekar üretim var. Elde edilen ürünlerin satışı, pazarlanması konusunda daciddi çalışmalar yapmamız gerektiği ortadadır. Bugün ürettiğimiz renkli pamuktaortalama 200-250 kilogram dekara verim alınırken, hasadı gerçekleşen ürünlerde400-450 kilograma kadar yükseltmiş durumdayız. Bu proje kapsamında 1800 dekaralanda 7 çiftçimiz bu sene üretim yaptı” dedi.
Bossa Strateji ve İşGeliştirme Direktörü Besim Özek ise renkli pamuğun tek alıcısı olduklarınıifade ederek gelecek yıllarda da ekimine katkı sunmak istediklerini vurguladı.Özek, “Buradaki amacımız, çiftçilerimizle beraber Adana’mızda bu yeni ürünüüretip bunu güzel bir şekilde ihracat pazarlarına sunup satabilmek. Bizim hedefpazarlarımız ağırlıklı ihracat olmak üzere dünyanın her tarafı. Şimdidensiparişlerimizi aldık. Çin için 5 bin metre üretimimiz devam ediyor, Avrupa'nınçeşitli markaları için de üretimimiz devam edecektir. Gelecek seneye de buseneki ürettiğimiz tohumları kullanarak üretimimizin devamını yapmayıplanlamaktayız” diye konuştu.
Adana Valisi Dr. SüleymanElban ise Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ikirenkli pamuk çeşidinin 10-15 yıllık ıslah çalışmasının bir ürünü olduğunuhatırlattı. Bu ürünlerin mutlak surette çiftçiyle ve çiftçiden sonra da nihaitüketiciye ürün hazırlayan işletmelerle buluşması gerektiğini ifade eden Elban,şu değerlendirmeyi yaptı: “Aksi takdirde bu ürünü çok kıymetli olması ekonomikaçıdan çok katma değeri yüksek verimli bir ürün olmasının çok anlamı yok. Yanibeyaz pamuğa göre evet verim miktarı biraz daha düşük, lif kalınlığı biraz dahaince, mukavemeti daha düşük. Dolayısıyla eğer bu desteklemezse çiftçi açısındançok kârlı, iyi gelir getirici bir ürün gibi gözükmüyor. Ancak bu desteklenir vebunun kıymeti nihai tüketici açısından anlamı, dünyadaki özellikle yeşilmutabakat ve diğer konulardaki çevre hassasiyeti bakımından bilinirse, sufakiri bir ülke olduğumuz, bunda boya kullanılmadığı için kimyasaldan ari kumaşkonusu çok doğru anlatılır ve çok doğru işlenirse bu pamukların çokkıymetli ürün olduğu da anlaşılacaktır. Onun için bu ürünü eken çiftçininmutlak surette fiyat konusunda ve tohum konusunda desteklenmesi gerekiyor.”şeklinde konuştu.
Adana’da bu yıl 322 bindekar alanda pamuk ekimi yapılırken, rekoltenin 166 bin ton olması bekleniyor.







0 Yorum