Meyve bahçesi olanlar dikkat: 1 Mart’a kadar bunları yapmayan verimi unutsun!

Bahçenizde verim kaybı yaşamamak için Mart ayından önce tamamlamanız gereken üç hayati adımı keşfedin.

Meyve bahçesi olanlar dikkat: 1 Mart’a kadar bunları yapmayan verimi unutsun!
Yazar: TarımTR Haber Merkezi
Yayınlama: 20 Şubat 2026 - 09:58

Bahar uyanışı öncesi meyve ağaçlarında yapılması gereken son hazırlıklar

Meyve ağaçlarında öz suyun yürümesine ve tomurcukların patlamasına sayılı günler kala, üreticilerin hem verim hem de ağaç sağlığı için mutlaka tamamlaması gereken işlemler şunlardır:

1. Budama işlemlerinin sonlandırılması ve macun uygulaması

Meyve ağaçlarında kış dinlenme döneminin sonuna gelinmesiyle birlikte budama faaliyetlerinin en geç 1 Mart tarihine kadar bitirilmesi kritik önem taşır. Ağaçlar tamamen uyanmadan yapılan bu işlem, bitkinin enerjisini gereksiz dallara harcamasını engeller ve meyve kalitesini artırır. Ancak budama yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kesilen büyük yüzeylerin korunmasıdır.

Budama sonrasında oluşan geniş yaralar, ağacın enfeksiyon kapmasına ve kurumasına neden olabilir. Bu nedenle, 2-3 santimetreden büyük olan tüm kesim yüzeyleri mutlaka kaliteli bir aşı macunu ile kapatılmalıdır. Aşı macunu, hem ağacın su kaybetmesini önler hem de mantar sporlarının odun dokusuna yerleşmesini engeller. Eğer macunlama yapılmazsa, bahar yağmurlarıyla birlikte ağaç gövdesine sızan su, içten çürümeleri başlatabilir.

2. Bordo bulamacı ile ilk koruyucu kalkanın oluşturulması

Halk arasında "mavi ilaç" olarak bilinen bordo bulamacı, meyve üreticileri için adeta bir sigorta niteliğindedir. 1 Mart öncesinde, ağaçlar henüz uykudayken yapılan uygulama, sezon içerisinde görülebilecek birçok hastalığı daha başlamadan bitirir. Özellikle şeftalide yaprak kıvırcıklığı, kayısı ve kirazda monilya (çiçek monilyası), elma ve armutta ise karaleke hastalığına karşı bu dönemde %2’lik doz uygulaması hayati önem taşır.

Bordo bulamacı uygulanırken ağacın tepeden tırnağa "yıkanması" gerekir. İlacın ulaşmadığı tek bir dal bile hastalık kaynağı oluşturabilir. Ayrıca, uygulamanın rüzgarsız ve yağışsız bir günde yapılması ilacın yüzeye tutunması açısından önemlidir. Bu basit önlem, yaz döneminde harcayacağınız onlarca ilaçlama maliyetini ve işçiliğini yarı yarıya düşürecektir.

3. Gövde kireçlemesi ve zararlı mücadelesi

Birçok üretici gövde boyama işlemini sadece estetik bir gelenek olarak görse de, aslında bu işlem bilimsel bir koruma yöntemidir. Kış sonu ve bahar başında güneş ışınları gündüz ağaç gövdesini ısıtırken, gece sıcaklığın aniden düşmesi "don çatlaklarına" yol açar. Beyaz kireç boyası, güneş ışınlarını yansıtarak gövde ısısının sabit kalmasını sağlar ve bu çatlakları önler.

Ayrıca, gövde kireçlemesi sırasında kireç içerisine karıştırılacak uygun insektisitler, kış uykusundan uyanarak topraktan ağaca tırmanmaya çalışan zararlı böceklere karşı fiziksel bir engel oluşturur. Gövde temizliği yapılan ve kireçlenen bir ağaçta, kabuk altlarına gizlenen zararlıların popülasyonu ciddi oranda azalır. 1 Mart’a kadar bu üç adımı eksiksiz uygulayan çiftçiler, sezonu bir adım önde açacaktır.

Bunlar da ilginizi çekebilir;

 

İş BAnkası Traktör Kredisi

0 Yorum