Sonbahar yağışlarının yeterli olmadığı Ege'de çiftçiler tohum ekimini erteledi

Eylül ve Ekim aylarının kurak geçtiği Ege Bölgesi'nde çiftçiler, buğday, arpa, fiğ gibi tarım ürünlerinin ekimi için yağmur yağmasını bekliyor.

Sonbahar yağışlarının yeterli olmadığı Ege'de çiftçiler tohum ekimini erteledi
Yazar: TarımTR Editör Ekibi
Yayınlama: 11 Kasım 2022 - 13:02

Eylül ve Ekim aylarının kurak geçtiği Ege Bölgesi'ndeçiftçiler, buğday, arpa, fiğ gibi tarım ürünlerinin ekimi için yağmur yağmasınıbekliyor.

Ege Bölgesi Eylülde son 18yılın en düşük yağışını aldı. 20,3 milimetre olan Eylül ayı uzun yıllar yağışortalaması bu yıl 3,6 milimetreye düştü.

Yağıştaki azalış Ekimayında da devam etti. Yağışlar Türkiye genelinde mevsim normaline göre yüzde 38azalırken, en fazla azalış yüzde 77 ile Ege Bölgesi'nde görüldü. Bölgenin ekimayı uzun yıllar ortalaması 47,2 milimetre iken bu yıl ekim ayında 10,7milimetre olarak kayda geçti.

Tarımın yoğun yapıldığıGediz Havzası'nda son 38 yılın, Kuzey Ege ve Küçük Menderes havzalarında iseson 21 yılın en düşük Ekim ayı yağışları alındı.

Toprağa düşen yağmurunazalması, tarımsal üretimin yoğun olduğu bölgede ekim yapacak çiftçiyi olumsuz etkiledi.Toprağın tohumu büyütecek nem oranına ulaşamaması nedeniyle çiftçi, yağmursuyuyla beslenen buğday, arpa, fiğ gibi ürünlerin ekimi için bekleme yolunagitti. İzmir, Aydın ve Manisa gibi bölgede tarımsal üretimin yoğun olduğuillerdeki tarım alanlarında tohum ekimi, yağmurun düşeceği zamana kadarertelendi.

İzmir Ziraat OdalarıKoordinasyon Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı, kentin tarımsalüretimde hem iç tüketim hem de ihracat açısından stratejik önemi olduğunusöyledi.

Bölgede yıl içinde 3-4çeşit ürün alınabilen toprakların bulunduğunu ifade eden Erdallı, bu senekuraklık nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Haziran ayından beritoprağı ıslatacak yağış olmadığını dile getiren Erdallı, "Benim hatırladığımson 20 yılın en kurak yılı. Şu anda buğday ekim zamanı geçiyor. Kıraç yerlerin,yani kuru tarım yapılan yerlerin ekilmiş olması lazımdı. Ekilmedi. Kuraklıktandolayı ekilse de tohumlar boşa gidecek." diye konuştu.

Kendisinin de buğday ekmekiçin yağış beklediğini söyleyen Erdallı, kıraç yerlerde buğday, arpa, fiğinekimi için yağmur düşmesi gerektiğini, çiftçinin her yıl bugünlerde bitirdiğiekim işlerini yağmur için ertelediğini ifade etti.

Kuraklık nedeniyle meyvebahçelerinin de halen sulanmaya ihtiyaç duyduğunu belirten Erdallı, şöyle dedi:

"Kışlık sebzelerdegenelde sonbahar ekimleri yapardık, bunların birçoğu gerçekleşmedi. Ekiliolanlar da sulanıyor. Sulama hem çiftçiye hem tüketiciye ayrı bir külfetgetiriyor. İnşallah bir an önce yağmurlar yağar. Şu anda acil su bekleyenbuğday ekim alanları var. Fiğ ekimleri yapılmadı. Arpa ekimleri yapılmadı.Bunun yanı sıra kışlık sebzelerimiz, meyve bahçeleri de suyu bekliyor. Yaniyazın suladığımız meyve bahçeleri halen daha sulanmaya devam ediyor."

Erdallı, çiftçinin hersabah "bugün yağmur yağar mı" diye gökyüzüne baktığını dile getirdi.

Kuru tarım yapılanarazilerde rekoltenin düşeceğine işaret eden Erdallı, "Çiftçininbekleyecek zamanı kalmadı. Bu yerleri başka bir şekilde sulama imkanları dayok. Bir an önce inşallah yağmurlar yağar da çiftçimizin yüzü güler."ifadelerini kullandı.

Erdallı, İzmir'deMenderes, Menemen, Kınık ve Bergama bölgelerinde kuru tarımın yoğun olduğunu dasözlerine ekledi.

Aydın Ziraat Odaları İlKoordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu da kente en son geçen haftayağış düştüğünü ancak bu yağışın çiftçinin beklediği düzeyde olmadığınısöyledi.

Kendirlioğlu, şu anAydın'daki tarım arazilerinin üretim için yeterli tava erişmediğini belirterekşunları kaydetti:

"Kuraklık nedeniylekışlık sebze meyve dikmeyenler var. Şu an 'geç kaldık, eyvah denilecek' birdurum yok henüz, ekim işi aralık ortasına kadar yapılabilir. Yağmur yılbaşından sonra da yağmazsa sıkıntı olur. Ben öyle bir ihtimal görmüyorum. Biray içinde istenilen düzeyde yağmur düşerse geç ekimden kaynaklı verim kaybıolmaz."

Aydın'da 250 bin dönümcivarında buğday ekim alanı olduğunu dile getiren Kendirlioğlu, bu alanlarınbaşka bir ürünle değerlendirilemeyeceğine dikkati çekti.

Manisa Ziraat Odaları İlKoordinasyon Kurulu Başkanı Abdullah Şenol da sulama yapılmayan tarımalanlarının şu an ekim için uygun olmadığını söyledi.

Turgutlu Ziraat OdasıBaşkanı da olan Şenol, sadece Turgutlu'da 8-10 bin dekar alanın tohum içinyağmur beklediğini, kent genelinde bu büyüklüğün 100 bin dekar civarındaolduğunu belirterek, "Bir ay içinde yağarsa ekim yapacağız. Yıl başındansonra yağsa bile geç kalmış oluruz." diye konuştu.

Şenol, kuraklığın sulamayapılmayan tarım arazilerinin yoğun olduğu Kula, Gördes, Köprübaşı, Demirci,Selendi gibi ilçeleri daha çok etkilediğini kaydetti.

İş BAnkası Traktör Kredisi

0 Yorum