Tarımsal üretim için Hollanda modeli tarım kampüsleri

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’nin tarımsal üretim üssü haline gelmesi için harekete geçti. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Hollanda’yla işbirliği yaparak Antalya’da tarım, Konya’da da hayvancılık eğitimlerinin verileceği kampüsler kuracaklarını açıkladı.

Tarımsal üretim için Hollanda modeli tarım kampüsleri
Yazar: TarımTR Editör Ekibi
Yayınlama: 09 Kasım 2022 - 11:02

Milli Eğitim Bakanlığı,Türkiye’nintarımsal üretim üssü haline gelmesi için harekete geçti.Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer,Hollanda’ylaişbirliği yaparakAntalya’da tarım, Konya’da da hayvancılık eğitimlerininverileceği kampüsler kuracaklarını açıkladı. Ayrıca Hollanda’yla kardeş okulprojeleri başlatılacak. Öğretmen ve öğrencilere yönelik değişim programlarıuygulanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) küresel gıda krizinin tüm dünyada etkisini gösterdiği ve üretimin çokönemli hale geldiği bu dönemde tarım alanında nitelikli insan kaynağınınyetiştirilmesi için harekete geçti. Tarım liseleri, dünyadaki en iyi modeluygulamalarla yeniden şekillendirilecek. Bu kapsamda geçen ay Hollanda'ya gidenMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bu ülkeyle işbirliği yapılacağını, Antalya'datarım, Konya'da da hayvancılık eğitimi kampüsleri kuracaklarını açıkladı.

İşte tarım meslek liselerini dünya standartlarınataşıyacak projelerle ilgili detaylar:
Hollanda'ya yapılan ziyarette eğitimciler, kamu, eğitim kurumları ve özelsektör işbirliğiyle oluşturulan Dünya Tarım Merkezi (World Horti Center)oldukça ilgimizi çekti ve benzer bir uygulamayı Türkiye'de Antalya bölgesindeuygulama kararı aldık. World Horti Center yönetimi de bu uygulamada tümdeneyimlerini bizlerle paylaşacak. Kuracağımız bu merkezde de birliktearaştırmalar yürüteceğiz.

Wageningen Üniversitesi veWorld Horti Center işbirliğiyle ülkemizin farklı iklim koşullarına en uygunüretim seçeneklerini belirlemek adına ortak çalışmalar yapacağız. Son olarakhayvancılık alanında Yuverta Okulları'yla, tarım alanında ise Lentiz Okulları'ylakardeş okul projesi başlatarak öğretmen ve öğrencilerimize yönelik bir değişimprogramı oluşturacağız ve iyi uygulamaların paylaşılmasını sağlayacağız.

Tarım ve HayvanYetiştiriciliği ve Sağlığı alanlarında niteliği artırmak ve iş gücü piyasasıile mesleki eğitim arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini sağlamak amacıylatarım ve hayvancılıkla ilgili Antalya'da "Tarım Eğitim Kampüsü" ileKonya'da "Hayvancılık Eğitim Kampüsü"nü açmayı planlıyoruz.
Kurulacak kampüslerde meslek ve halk eğtim merkezlerinin olacağı "EğitimAlanı", tarım ve hayvancılıkla ilgili spesifik araştırmaların, verilerin,analizlerin yapıldığı "Araştırma Alanı", son teknolojilerin,şirketlerin, start-up'ların, iyi uygulamaların yer aldığı, "TeknolojiAlanı" ve isteyen tarafların bir arada çalışmalarına olanak sağlayanziraat ve sera ağırlıklı teknolojilerin yer aldığı "Uygulama Alanı"olacak. Öğrencilere de burs verilmesi sağlanacak.
Hollanda ile işbirliği kapsamında yapılacak çalışmaların, eğitim kampüsününuluslararası alanda tanınırlığını artıracağını söyleyen Bakan Özer "Tarımve Ormancılık Bakanlığımızla yeni kurduğumuz işbirlikleriyle kurulacak teknolojidonanım ve laboratuvarında Türkiye tarımına yön verecek çalışmalaryapılabilecek, okul bünyesinde açılacak sürekli eğitim merkezi ile çiftçieğitimleri, teknik personel ve kurum ve bayi eğitimleri yapılaraksertifikalandırılacaktır. Böylece bölge bir tarım kampüsü haline gelecektir.Son olarak uygulama alanında tarım teknokenti oluşturabilme potansiyeliartacaktır" dedi.

İş BAnkası Traktör Kredisi

0 Yorum